cPanel & WHM sürüm 110, CentOS 7'yi destekleyen son sürüm olacak. Sürüm 110 desteği 30 Haziran 2024'te sona erecek, eğer mevcutta çalışan bir web sunucunuz varsa bu tarihe kadar kullanabileceksiniz fakat yeni kurulan cPanel kontrol panelleri ne yazık ki CentOS üzerinde artık çalışamayacak.
AlmaLinux, RockyLinux ve CloudLinux OS gibi işletim sistemleri CentOS’un yerini almaya başladı bile. Her ne kadar 1 yıl gibi bir süre tanınsa da, yeni sürümleri edinebilmeniz için sisteminizi bir an önce güncellemenizde fayda var. Zira cPanel, son zamanlarda hemen her sürümde önemli değişiklikler yapıyor desek yanlış olmaz.
Bu yazıda yıllardır alıştığımız yapıya en çok benzeyen ve sektörde en çok tercih edilen OS olan AlmaLinux 8.8’in kurulumuna kısaca değineceğim.
İlk adımımızda bizi CentOS’tan alışık olduğumuz arayüz karşılıyor, “Install AlmaLinux 8.8” seçeneğine gelip Enter tuşuna basarak ilerliyor ve boot ekranının geçmesini bekliyoruz.
İngilizce seçeneği işaretli bir şekilde Continue butonu ile devam edelim. Arayüz dilini seçmeniz ileride kuracağınız kontrol paneli ve modüllerde uyumsuzluk problemi yaşatabiliyor. Yani en azından eski Linux sürümlerinde bu şekildeydi, garantiye almakta fayda var.
Sonrasında bizi karşılayan ekran yukarıdaki gibi olacaktır. CentOS’ta hatırlayacağınız üzere tüm adımları sırası geldikçe yapıyorduk. AlmaLinux’ta ise tümünü ana arayüz üzerinden yapıp tek seferde Install komutunu vereceğiz.
. . .
LOCALIZATION
- Keyboard butonuna tıklayarak zaten ekli gelen English klavye dilini seçerek en altta bulunan (-) butonu ile siliniz. Sildikten sonra açılır pencere ile yeni bir dil seçmeniz istenecek, buradan Turkish’i işaretleyelim. Sağ tarafa bulunan küçük textbox ile klavyedeki ş,ğ,ü,ç gibi tuşlara basarak karakter problemi olmadığını teyit edebilirsiniz. İşlemi bitirdikten sonra sol üstteki Done butonu ile ana ekrana tekrar dönebilirsiniz.
- Language Support butonu ile bir işimiz yok çünkü dilin İngilizce kalmasını istiyoruz. Tıklamadan hemen sonraki adıma geçelim.
- Time & Date seçeneğine tıkladıktan sonra açılan haritada Türkiye’yi seçerek Done butonu ile tekrar çıkış yapıyoruz. Bu işlem önemli çünkü timezone hatalı olursa barındırdığınız web sitelerini doğrudan etkiliyor.
- Bu alanda Installation Source ve Software Selection adında iki seçeneğimiz bulunuyor, bunlardan ilkini Yükleme Kaynağı, diğeri ise Yazılım Seçeneği olarak adlandırabiliriz. Eğer işletim sistemini farklı amaçlarla kullanmak istiyorsanız kullanabileceğiniz alanlardır, bizim amacımız cPanel kurmak olduğu için Minimal Install işimizi görüyor bu yüzden bu kısımda herhangi bir işlem yapmadan devam ediyoruz.
- Installation Destination da yine önemli bir alan. Buradan disk bölümlemesi yapacağız. Butona tıklayıp açılan sayfada disk seçili iken altta bulunan Custom seçeneğini işaretleyelim. İşaretleme sonrası sol üstteki Done butonuna bastığınızda Manual Partitioning adında yeni bir sayfa açılacak. LVM olarak seçili gelen bölümleme seçeneğine tıklayarak “Standart Partition” yapalım. Sonrasında altta bulunan (+) butonu ile diskimizi bölümleyelim ve tekrar Done butonuna basalım. Burada tekrar bir açılır pencere ile değişiklikleri kaydetmek isteyip istemediğinizi soracak, Accept Changes diyerek devam edebilirsiniz.
Önerdiğim disk yapısı şu şekilde;boot: 1024 MBswap: 4096 MB (Eğer atadığınız ram fazla ise yükseltebilirsiniz.)root: Boşta kalan diskin tamamı.
- Kdump varsayılan olarak açık gelmektedir, bu alan sistem çökmesi gibi durumlarda diske bir günlük oluşturarak sonrasında hataları analiz etmemize yarayan bir araçtır. Açık kalmasında bir problem bulunmuyor dolayısıyla bir işlem yapmadan atlayabilirsiniz.
- Network & Hostname alanından sunucumuzun internete bağlanması için gerekli ağ ayarlarını gerçekleştireceğiz. Öncelikle açılan sayfada sağda bulunan switch butonundan durumu On yapalım. Sonrasında onun biraz altında bulunan Configure butonuna basarak ayarlara geçelim.
- Yeni açılan pencerede General sekmesine gelerek “Connect automatically with priority” seçeneğini işaretleyelim. Bu seçenek sunucumuz her yeniden başlatıldığında otomatik olarak internete bağlanması için gereklidir.
- Şimdi ise Ipv4 Setting sekmesine tıklayarak hemen altında bulunan Method kısmından Automatic (DHCP) yerine Manual seçeneğini işaretleyelim. IP adresimizi bu alana tanımlayacağız.
- Seçim sonrası sağda beliren Add butonu ile ip adresi, netmask ve gateway alanlarını doğru bir şekilde doldurduktan sonra hemen altında bulunan DNS Server kısmında standart olarak 8.8.8.8,8.8.4.4 girerek Save butonu ile işlemi tamamlayabilir ve Done diyerek ana ekrana gelebilirsiniz.
- Root Password alanından son olarak sunucumuz için bir şifre belirleyeceğiz, User Creation ile yine bir işlemimiz bulunmuyor.
# yum update -y && yum upgrade -y# systemctl disable firewalld.service# yum install nano wget curl perl -y# yum remove NetworkManager -y# cd /home && curl -o latest -L https://securedownloads.cpanel.net/latest && sh latest# reboot