Threads Çığ Gibi Büyüyor! Fediverse; Mastodon ve Diğerleri

 6 Temmuz’da Türkiye saatiyle 02:30 sularında yayına giren Threads, yaklaşık 10 saatte 10 milyon kullanıcı barajını aştı. Threads, Meta’nın kullanımı sunduğu bir mikroblog platformu, en bilinen rakiplerinden biri herkesin en az bir kere girdiği Twitter.

Twitter, Elon Musk tarafından satın alındıktan sonra bir çok olaya damgasını vurmuştu. Ücretli mavi rozet, tweet okuma limiti, şirket içi sorunlar ve ilginç yönetim anlayışı gibi milyonlarca kullanıcının rahatsız olduğu pek çok olumsuzluk meydana geldi.


Mark Zuckerberg de durumun farkında olacak ki insanlar farklı mecralara geçmeden bu proje ile zaten dev diyebileceğimiz Facebook, Instagram gibi bir platform ortaya çıkardı.

. . .

Ben deniz de gece 03:00 sularında Threads’i incelemek için giriş yaptım, henüz Google Play ve Appstore’da yeni olduğu için arama sonuçlarında yer almıyor. Bu yüzden threads.net adresinde bulunan indirme bağlantısı ile kolay bir şekilde ulaşılabiliyor. Uygulamayı açtığınızda tek giriş yöntemi Instagram. Yani Threads’i kullanmak için bir Instagram hesabına da sahip olmanız gerekiyor. Kullanıcı adı, profil fotoğrafı, biyografi gibi içerikler Instagram’dan otomatik olarak senkronize oluyor. Dolayısıyla bağımsız olarak bir özelleştirmeye olanak tanımıyor.

Şimdi asıl konumuza gelelim, Fediverse!

Fediverse, federation (birleşme) ve universe (evren) kelimelerinin birleşiminden medyadan gelmiş, birbirleriyle veya kendi başlarına internette yayın yapabilen sunucuların federasyonel bir evrenini oluşturmaktadır.

Fediverse ile günümüze kadar bir çok merkeziyetsiz sosyal medya ağı yapılmış ve her biri kendi içinde fazla kullanılmasa da, tümü birleştiğinde milyonlarca kullanıcıya tekabül ediyor. Fediverse içinde bulunan tüm projeler dolaylı olarak birbirleriyle bağlantılı ve temasta bulunabiliyorlar, Twitter’a rakip diyebileceğimiz en büyük uygulamanın başında ise Mastadon yer alıyor.

Mastodon, merkeziyetsiz bir mikroblog platformu. Fediverse teknolojisi ile oluşturulmuş ve on binlerce sunucusu (node) ile yayın hayatına devam ediyor. Mastodon.social web sitesinden bir hesap açıp kullanım sağlayabileceğiniz gibi, mas.to, me.dm, toot.io gibi çok bilinen sunucuları da kullanabiliyorsunuz.

Neden diğer sunuculara ihtiyacımız olsun ki?

Çünkü olay merkeziyetsiz olmak, farklı içerik amaçları, farklı yönetim anlayışları ile adil ve güven içinde bir sosyal medya kullanıcısı olmak. X sunucusunda hikaye paylaşımını benimserken, Y sunucusu şiir paylaşımını benimsiyor. A sunucusunda küfür yasak iken, B sunucusunda NSFW içerikler paylaşılabiliyor.

Tüm sunucular birbirleriyle bağlantılı olduğundan dolayı, siz hangisini kullanırsanız kullanın, diğer sunucularda bulunan kullanıcılar ile birbirinizi takip edebiliyor, gönderilerini okuyabiliyor ve mesaj gönderebiliyorsunuz. Bunları yaparken sadece kendi sunucunuzun kurallarına tabisiniz.

Threads ile Fediverse ilişkisi.

Yeni sosyal medya platformu Threads de bir Fediverse platformu olarak dizayn edildi. Henüz pilot aşamasında olduğu için node tam anlamıyla bağlı değil. Önümüzdeki günlerce gerçekleştirilecek güncelleme ile Mastodon başta olmak üzere tüm Fediverse projeleriyle bağlantıda olabilecek ve sınırsız içerik ve paylaşımın tadını çıkarabileceksiniz.

Örnek vermek gerekirse Threads uygulaması üzerinden paylaşım yaptığınızda, bir Mastodon kullanıcısı sizi takip edebilecek, paylaşımlarınızı görebilecek. Aynı şekilde siz de farklı bir platform kullanan arkadaşınız ile temas kurabileceksiniz.


Bu girişim ile beraber zaten hali hazırda mevcut olan protokol ve Meta’nın eşsiz reklam gücü ile sosyal medya farklı bir yöne doğru evrileceğe benziyor. Gelişmeleri hep beraber izleyelim ve görelim.

. . . 

Ben de ünlü bir blog sistemi olan Medium.com’un sunduğu, bir Mastodon sunucusu olan me.dm web sitesini kullanıyorum.

Aşağıdaki adresten beni takip edebilirsiniz.

https://me.dm/@sedatyildiz

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski